maanantai 20. huhtikuuta 2020

Oppimistehtävä 2b


Digitaalinen identiteetti


Oma digitaalinen jälkeni näyttää melko olemattomalta. Googlesta minusta ei löytyy vain Linkedin-profiilini ja tyttönimellä julkaistu ammattikorkeakoulun opinnäytetyöni. 
Twitteri-tiliäni tai Facebookia tai Instagramia ei myöskään löydy, sillä Facebook on salainen ja Twitter ja Instagram eivät ole omalla nimelläni.

 Harvinaisen tyttönimeni ja melko harvinaisen nykyisen sukunimeni takia olen aina kiinnittänyt tähän asiaan paljon huomiota ja pyrkinyt siihen, että minusta ei löydy tietoa netistä.


Omien tietojen määrään netissä voi vaikuttaa esimerkiksi some-sovellusten kautta. Niistä löytyy yksityisyys asetukset missä voi kieltää esimerkiksi profiilin näkymisen muille kuin ystäville. Työni puolesta minua ei myöskään netistä löydy, mutta monilla ei ole tätä vaihtoehtoa. Esimerkiksi sisarestani löytyi heti paljon tietoa ja kuvia. Hän on töissä Sanomalla. 

Tietojen poistamisen ainakin pitäisi onnistua EU:tietosuoja-asetuksen mukaan ilmoittamalla palvelun tarjoajalle, että peruutat antamasi suostumuksen. Mielenkiintoista oli, että palvelun tarjoaja voi kieltäytyä tästä jos tiedot ovat perustellusti tarpeen sananvapauden ja tiedon välittämiseen, lain noudattamiseen, rekisterinpitäjälle kuuluvan julkisen vallan käyttämiseen, yleisen edun nimeen tai tietoja tarvitaan oikeusvaateen laatimiseen, esittämiseen tai puolustautumiseen.

Muuten esimerkiksi kuvat leviävät yksityisten henkilöiden älylaitteissa nopeasti niin laajalle, että niiden totaalinen kitkeminen on mahdotonta. Siksi kannattaa aina todella miettiä mitä julkaisee.

Olen myös miettinyt onko olemattomasta digitaalisesta identiteetistäni minulle myös haittaa. Saattaa ollakin esimerkiksi työnhaussa. Varmasti asia olisi näin jos ammattini liittyisi viestintään tai vaikkapa politiikkaan. Olen tavallaan näkymätön, menneisyydestäni ei ole dataa netissä. 
Nykyisessä ammatissani terveydenhuoltoalalla tämä ei haittaa, mutta varmasti se haittaisi tai olisi vähintäänkin outoa jos hakisin jollekin muulle alalle töihin.

Kuvien ja tietojen manipuloinnilla on varmasti valtava merkitys! Vaikka niitä saisikin oikaistua myöhemmin ja yleensä ei saa niin silti voi jäädä elämään jokin inhottava käsitys ihmisestä tai juoru.
Erityisesti julkisiin virkoihin pyrkivien kannalta tällainen on todella kiusallista.


 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti